Joachim Werich hade inga stora problem att sälja familjeföretaget men det krävde flera år av förbedelser. Bilden togs när Werinova byggde ut för ett antal år sedan.
Foto: Jan Klehn

Småföretagare har svårt att pensionera sig

  Joachim Werich sålde familjeföretaget förra året men det är långt ifrån alla som lyckas. Var fjärde företagare i Mullsjö är över 65 år och många upplever att det är svårt att hitta någon som vill ta över.

– För oss var det inga svårigheter. Eftersom generation två inte ville ta över så fick vi istället leta efter ett alternativ, att sälja till en extern köpare. Vi ville inte sälja till en stor koncern för då vet man inte hur det går, säger Joachim Werich.

Han är 68 år och grundade plastföretaget Werinova på 1980-talet som han sedan drev fram till 2017. Då hittade han en köpare som ville fortsätta att driva det som ett familjeföretag. Han tror att de hade en fördel av att det var ett relativt stort företag, med 35 anställda.

– Från det att vi fattade beslut om att vi skulle lägga av så tog det tre år.

Generellt så förstår han att det kan vara svårt att hitta någon i familjen som kan ta över ett mindre företag.

– Problemet är att det är väldigt få i generation två eller tre som vill lägga så mycket tid och arbete som man får lägga ner.

”Måste fixas”

Organisationen Företagarna i Jönköpings län har tagit fram en rapport med statistik som visar att 25 procent av företagarna i Mullsjö kommun är över 65 år. Nio av tio företag har färre än tio anställda, så kallade mikroföretag. Regionchefen Frida Boklund har även tagit del av material från konsulten Sanna Arnfjorden Wadström, som riktat in sig just på generationsskiften.

Frida Boklund tror att det är ganska många av småföretagarna som skulle vilja pensionera sig och ägna sig åt barnbarn eller få mer fritid.

– Det här måste ju fixas. Det är ju jätteviktigt att de här företagen stannar i Mullsjö och kan fortsätta utvecklas, säger hon.

Bland de lösningar som de pekar på är att företagarna kan anställa en vd under en övergångsperiod och själva stå kvar som ägare. Det är riskabelt för kommunerna om företaget exempelvis säljs till en utländsk ägare, då kan innovationskraften försvinna någon annanstans.

Arbetstillfällen och skatteintäkter kan försvinna om företag läggs ner och flyttar. 36 procent av arbetstillfällen finns just i småföretag och ungefär 30 procent av skatteintäkterna kommer från småföretag och deras anställda.

Frida Boklund säger att det är en komplicerad fråga som inte är lätt att hitta enkla lösningar på men att det är något som är viktigt att ta itu med.

– Vi måste börja prata om det.

Riksdagsdiskussion

Sanna Arnfjorden Wadström i Vårgårda arbetar som VD för Sinf, Svens INdustriförsening med att stötta företagare inför generationsskiften. Hon föreläste nyligen i riksdagen om problemet som påverkar hela landet.

Hon nämnde då bland annat att 25 procent av företagarna i Sverige tror de kommer att lägga ner företaget när de själva pensioneras och att 21 procent inte vet vad de skall göra med sina verksamheter. 18 procent hoppas på ett generationsskifte inom familjen men det kan vara en komplicerad och känslig process.

”Blundar man för det känslomässiga utmaningarna löper företagen risk att hamna i problem” av slutar Sanna.

Här är artikeln i Jönköpingsposten:

Småföretagare har svårt att pensionera sig

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial