Sanna Arnfjorden Wadströms råd till företagen. Hackarnas krav på Pedro var ”Betala tre miljoner för att få tillbaka företaget”.
Sanna var inbjuden till TV4s morgonsoffan där och pratat cybersäkerhet och vad som är viktigt att tänka på som företagare. Det är en ökad hotbild nu och stora utmaningar för de mindre företagen. Pedro Capetillos företag utsattes för IT-brott där någon tog sig in i datorerna, låste dem och krävde pengar för att låsa upp dem igen.
– Det var skrämmande, företagets fortlevnad var verkligen hotad, säger han.
Pedro Capetillo råkade ut för mångas mardröm.
– Vi blev hackade och kunde inte komma åt våra egna datorer längre. De satte ett lås på dem. De hade nyckeln och begärde att vi skulle betala pengar för att de skulle låsa upp det, säger han.
Var offline i en månad
Det tog en månad innan Pedro Capetillo lyckades få tillgång till sina egna datorer igen, efter hjälp från försäkringsbolaget.
– De ville ha 16 bitcoins för att låsa upp våra datorer, som vid den här tidpunkten var ungefär tre miljoner kronor. Vi hade en databrottsförsäkring som täckte in den här typen av skador. De skickade ett team med konsulter från Norge för att hjälpa oss att komma tillbaka online igen.
Slutet gott, allting gott. Eller..?
– Det var ett trauma. Första veckan sov jag nog bara några få timmar. Det var skrämmande, företagets fortlevnad var verkligen hotad, säger han i Nyhetsmorgon.
Får in skadlig kod
Sanna Arnfjorden Wadström, vd arbetsgivarorganisationen Sinf, hade kontakt med Pedro Capetillo när angreppet skedde och har även erfarenhet av flertalet liknande händelser.
– Man blir berörd, det blir en otrolig press på företagarna i det här läget. Det kan vara så att verksamheten står och faller med ett sådant här angrepp, säger hon.
Det vanliga förfarandet är att företagaren får kontakt med någon via mejl eller sociala medier.
Det kan vara från en leverantör som man normalt har kontakt med. Trycker man på länken får man in skadlig kod i sitt system, berättar Sanna Arnfjorden Wadström.
Så skyddar du företaget
– De är ofta ute efter ditt lösenord eller din identitet, så att de kan ta sig in i systemen. Det handlar om sabotage – det kan vara utpressning – eller spionage, fortsätter hon.
För att skydda företaget från cyberbrott måste man kartlägga sin it-miljö och hitta svagheterna, för att kunna täppa igen dem. Titta på vilken hotbild du har och gör en krisplan, råder Sanna Arnfjorden Wadström.
– När det här händer blir det ofta ett panikläge och man kan bli lite paralyserad. Då gäller det att man skriver en krisplan punkt för punkt, så att man även i en paniksituation kan ta till sig den. Och man behöver öva, precis som man gör i en brandövning, säger hon i TV4s nyhetsmorgon.