– Företagarna är bland de äldsta i landet. En hög siffra, menar Sanna i intervju av tidningen Skaraborgs Allehanda. 


Företagare i Karlsborg är bland de äldsta i landet. En av fyra ledare är över 65 år. Väldigt hög siffra, menar Sanna Arnfjorden Wadström som föreläste i riksdagen.

Enligt en undersökning som Företagarna gjorde 2017 har 36 företag i Karlsborg ledare som är över 65 år. Det är 28,3 procent av alla företagsledare i kommunen.

Medelåldern bland företagsledarna i kommunen är 55,2 år. Det innebär att Karlsborg i åldersmässigt i statistiken ligger högst i Skaraborg och på plats fem i Sverige.

– Vi har en väldigt hög ålder överlag bland företagare i landet. Då ligger Karlsborg exceptionellt högt, säger Sanna Arnfjorden Wadström.

I förra veckan föreläste hon i riksdagen, delvis utifrån egna erfarenheter, om svårigheterna med generationsväxlingar i företag. Det är en fråga som hon hanterar i sitt företag Arnfjorden Wadström AB.

– Det finns många exempel på företag som råkar illa ut genom att ledarna inte hunnit lämna över. Det är det vi vill undvika.

Hon tycker att det är anmärkningsvärt att det i Sverige finns stöd för nyföretagare och etablerade bolag som vill växa, men mindre sådant för ägarbyten.

– Hälften av de här företagen riskerar att försvinna.

Hon menar att många har svårt att släppa taget om sina företag och att det blir mycket fokus på ekonomin och juridiken, medan de känslomässiga bitarna underskattas.

Inom tio år måste 100 000 företag i Sverige genomgå generationsskifte, menar Arnfjorden Wadström. I dessa företag finns 700 000 anställda.

Den oroväckande statistiken för Karlsborgs del är karaktäristisk för landsbygdskommuner, där medelåldern i allmänheten är högre, menar hon.

Något bättre ser läget ut i omkringliggande kommunerna. I Hjo utgör företagsledare över 65 år 19 procent av totalen, i Tibro 18,3 procent och i Skövde 17,9 procent. Ingen av dessa tre är bland de hundra kommuner i landet med äldst företagare.

Här är artikeln i Tidningen Skaraborgs Allehanda.

2018-12-09