Nära fyra av tio företagsledare är äldre än 55 år. Under de närmaste tio åren räknar man med att cirka 100 000 företag i Sverige planerar ett ägarskifte. I Gnosjöregionen är företagsledarna ännu äldre än riksgenomsnittet. Sanna Arnfjorden Wadström arbetar med att stötta företagare som är i skiftesprocessen och informerade om detta i Anderstorp.
Drygt 47 000 företag, med totalt 310 000 anställda, står inför ett generationsskifte av företagsledare inom en snar framtid. Detta visar en rapport som branschorganisationen, Företagarna, har tagit fram. Kronobergs län toppar ligan med störst andel äldre företagare, medan Stockholm och Norrbotten har de yngsta. Jönköpings län hamnar på fjärde plats.
– Generationsskiften i regionen kan bli ett akut problem om inte företagarna får rätt stöttning på vägen, säger Sanna Arnfjorden Wadström. Hon driver konsultfirman Arnfjorden Wadström AB och de arbetar med verksamhetsutveckling och hjälper företag igenom förändringsprocessen som uppstår vid ägarbyte och generationsskiften i företag. Hon är även ledamot i Sinfs styrelse. Det är en organisation som fungerar som en resurs åt företagare som bland annat behöver juridisk hjälp.
Känslig process
– Det kan vara känsligt, helst om det är en eller flera yngre familjemedlemmar som ska ta över företaget, berättar Sanna. Hon menar att oftast är de inblandade duktiga på att organisera de tekniska och praktiska detaljerna, men glömmer bort att kartlägga de sociala och medmänskliga aspekterna.
– Det kan vara bra att en extern konsult vägleder för det kan uppstå en rad
olika situationer som tär på familjebanden.
Sanna har själv varit med om ett skifte i hennes familjeföretag. Hon arbetade i 27 år i företaget innan hon bestämde sig för att starta eget.
”Viktigt hjälpa andra”
– Jag förstod att det fanns ett behov av hjälp vid generationsskiften och tyckte att det var viktigt och meningsfullt att hjälpa andra företagare igenom processen, säger Sanna.
Många förstagenerationsföretagare har svårt att lämna ifrån sig sitt livsverk som de har arbetat hårt med och som de kanske identifierar sig med. Dessutom brukar ett skifte i dagsläget innebära rationalisering när det gäller digitalisering av företaget, vilket kan skapa friktion när ett företag ska byta ledare.
– Vi står i början av en omfattande teknikförändring i och med digitaliseringens frammarsch. Företagen har mycket att ta sig igenom de närmaste åren och det är bråttom om man vill att verksamheten ska må väl framöver.
Befarar företagsdöd
Sedan 1990 har fyra av fem jobb skapats i småföretagen och idag sysselsätter de nästan två miljoner människor i Sverige, enligt Företagarnas undersökning. Med vetskapen att fyra av tio företagsledare är 55 år eller äldre och att en sjättedel av ledarna är 65 år eller äldre blir generationsskiften en avgörande fråga för många.
Enligt Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna, kan detta bli
ett akut problem inom en snar framtid.
– Med en åldrande företagarbefolkning riskerar vi i värsta fall att se en utbredd företagsdöd i många kommuner. Ägarskifte är en fråga som berör tusentals företag med hundratusentals anställda, säger han.
Sanna informerade förtagarna i regionen hur man kan harmonisera övergången mellan generationerna när ett skifte krävs. Seminariet annordnades i Sinfs regi och ägde rum i samband med att underleverantörsbarometer släpptes i Anderstorp.
Johan Anderberg
Kontakta Sanna för att få råd: Tel: 070-6096500 eller maila sanna@arnfjordenwadstrom.se
Artikeln publicerade i dessa tidningar 2018-08-29