”Change or die”

Årets upplaga av politikerveckan i Almedalen bjöd på en rad intressanta seminarier. Där tillkännagavs också vem som blir den nya digitaliseringsmyndighetens generaldirektör: Anna Eriksson. Jag pratade lite med Anna som var på plats. Hon känns som en inlyssnande person och vad jag förstår, en god teambuilder. Det skall bli spännande att se vad de kan åstadkomma.

Hack of Sweden anordnade även en heldag i ämnet innovation och digitalisering. Där fanns också lite mer tekniskt djup vilket var välkommet. Politikerna pratar ju digitalisering i allmänna termer och det blir inte så mycket ny kunskap av det.

På plats presenterades innovationer kring flertalet smarta appar. Ett annat intressant seminarium visade hur kommuner kan arbeta med digitala medborgarförslag. Ett bra sätt att nå ungdomar och grupper som aldrig skulle lägga tid på att ta sig till kommunsammanträden eller skriva mail.

De mest fartfyllda och intressanta seminariet jag hittade var en workshop av Marjan Mohsenin som är Senior Director of Strategic Relations på Silicon Valley´s Singularity University. Workshopen fokuserade på “Hur Sverige skall gå från 200 personer som innoverar till 2 miljoner på 2 år”. Hon pratade mycket om vikten av att ställa om till den nya tekniken.  Marjan visade en som enkelt beskriver digitaliseringen av ditt skrivbord sedan 1980 till nu:

Marjan poängterade också att utvecklingen accelererar och idag går oerhört mycket fortare. Det visualiserar hon i den blå modellen här intill.

En god vän till mig, Ann-Louise Lökholm (Sweco Sveriges VD) summerade veckan i år bra: “Årets stora slogan är change or die. Kopplat till alla stora förändringar vi står inför m digitalisering som motor.”

Summering:
Almedalsveckan bjuder ju på mycket möten och möjligheter. Dock förvånar det mig att näringslivets nyckelpersoner inte vågar sticka ut hakan och vara mer tydliga i hur förändringarna skall utföras. Jag skulle gärna vilja se en konkret handlingsplan för hur förändringarna skall genomföras. Almedalsveckan skulle kunna vara en raket/ett startskott för att verkligen genomföra stora och viktiga förändringar. Idag är det många ord i gemensam pipa. Man säger det alla vill höra, sedan händer inte så mycket mer… Vi skulle alla kunna åstadkomma så mycket mer om orden också blev verklighet.

Det hade helt enkelt behövts mer av småföretagarnas snabba väg till “acction”. Då hade det hänt grejer…